GYIK

Mennyi idős kortól lehet iskolába vinni a kiskutyámat?

Általában 4 hónapos kortól. Ilyenkor még csak a szoktatásnak van nagy szerepe, mialatt felmérem, hogy a kölyök fizikailag, pszichésen bírja-e a képzést, vagy még korai. Minden kutya más és más, ezért nem lehet egy kort meghatározni. Ezért is érdemes kipróbálni egy csoportos foglalkozást, eközben válaszolok a gazda kérdéseire.

Mit kell vinni magammal az órára?

A kutyust egy stabil és megbízható nyakörvvel és pórázzal. Jutalomfalatot apróra vágva, ami virsli, párizsi, vagy lecsókolbász lehet. Ha meleg idő van, akkor saját itató tálat.

Jöhet velem valaki, vagy egyedül kell vinnem a kutyust?

Természetesen jöhet, a logikus az, hogy akik egy családban élnek a kutyával ők jöjjenek. Ez azért is fontos, mert lehetőség van az óra közben cserélni, így többen gyakorolhatnak.

Mi van, ha nem tudok elmenni minden órára?

Így nem lesz olyan gyors eredmény, mint lehetne, de az otthoni gyakorlásokkal (házi feladatok) szinten tartható a tudás. Ha a kutyával és veled együtt él valaki még, elhozhatja ő is. Később átadva a tanult újdonságokat nem maradtok le.

Mikor kell fizetnem?

Az első óra mindenki számára ingyenes, ezután, ha úgy döntöttél, szeretnél rendszeresen órákra járni, akkor a következő órán. Ha mindenképpen a csoportos órára van szükség és csak rendszertelenül tudsz jönni, akkor alkalmi díj fizetésére is lehetőséged van.

Mennyi ideig tart egy foglalkozás?

Ez a jelenlévők létszámától is függ, de átlagosan 80 perc. Hideg idő esetén igyekszünk egy órára-50 percre redukálni.

Ha félek a többi kutyától, de az én kiskutyámat szeretném képezni, akkor mi a teendő?

Ebben az esetben lehetőség van egyéni órára. Ha szeretnél a félelmeden úrrá lenni, akkor egy egyéni óra keretén belül találkozhatsz saját kutyáinkkal. Ők felkészültek, és sok időt töltenek velünk óvodákban, iskolákban, gyerekek között. Így azon kívül, hogy kapsz tőlük egy „kéz puszit” más nem történhet.

Ha a kutyám fél a többi kutyától, mit kell tennem?

Nagy segítség, ha tudjuk pl. azt, hogy minden kutyától fél-e, vagy csak a nagyobbaktól, vagy egy kifejezett típustól. Ha ezeket megy, vagy nincs kifejezett mumus, akkor gyere el egy ingyenes konzultációra a kutyával együtt. Ennek során feltérképezzük a lehetőségeket.

Menhelyről befogadott, talált kutyám van és fél mindentől. Hogyan segíthetek neki?

Ez a probléma igényli a legtöbb időt és kitartó türelmet. Nem lehet látatlanban megmondani, meddig tarthat, amíg kutyád kiegyensúlyozott lesz. Ehhez nagyban a környezete segítségére is szüksége van. Tehát nem elég csak a félénk egyedet elkezdeni rehabilitálni, a környezetét is át kell gondolni kutya szempontból. Ilyenkor egy kicsit mínuszból indulunk, hiszen nem ismert a kutya előélete, de ha komplex változást akarunk elérni, minden a kutyára ható dolgot át kell vizsgálni.

A kutyám agresszív más emberekkel/kutyákkal szemben. Mit tehetnék, hogy ne legyen az?

Ebben az esetben előzetes személyes találkozó nélkül nem jöhetsz csoportos tréningre. Ilyenkor mindig egyéni órával kezdünk. Ez történhet a kutya otthonában, vagy egy megbeszélt helyszínen is. Miután láttam, hogy a kutya hogyan reagál idegen emberre, vagy másik kutyára, meg tudom ítélni ennek mi az oka. Ezek után már csak arra koncentrálunk hogyan tudjuk a kívánt szintre hozni a viselkedését.

A kutyám agresszív a családommal/velem szemben. Mit tegyek?

Fontos az, hogy ne várj arra, ez majd megoldódik. Ne kezdj el keresni magyarázatokat, hogy ma ezt azért csinálta, mert ideges volt. Kérj segítséget. Ha elhozod egy konzultációra a kutyust, az ingyenes, ha szeretnéd, hogy házhoz menjek, annak a költségeit telefonon egyeztetjük. Átlagosan 3000 Ft körüli ár be szokta takarni a költségeket, de minden eset egyedi. Kérlek, egyeztess időpontot ebben az esetben minél előbb.

A kutyám morog és izgatott evés közben. Miért teszi ezt?

Sok oka lehet annak, ha egy kutya a saját gazdáját morogja evés közben. Természetesen ezt a problémát sem lehet látatlanul orvosolni. Az is biztos, hogy nem csak ez az egy probléma van a kutya körül, ez már sokkal inkább valaminek a jele. Tehát az első lépés ebben az esetben egy konzultáció. A kutya viselkedésének felmérése után a probléma megoldása következhet.

Még sosem volt idegen helyen a kutyám. Mi fog történni, ha nálatok hagyom?

Ha megoldható biztosíts egy találkozót a kutyusodnak velünk. Ez akármikor történhet, egy előre egyeztetett időpontban. Mi is jobban szeretjük, ha olyan kutyára kell vigyáznunk, akit már ismerünk. Így kevésbé stresszes mindenkinek a távollét.

Szeretném, ha kutyám okosabb lenne, de elfoglalt vagyok és rendszertelen a beosztásom!

Ebben az esetben a legjobb neked és kutyádnak a bentlakásos tréning. Erről bővebben a képzési formák menüpontban találsz információt. Ha messze laksz tőlünk, akkor is ez a legjobb és költség hatékony megoldás.

Csak a bentlakásos képzés jöhet szóba, de akkor nem láthatom a kutyám?

Természetesen láthatod, sőt kifejezett kérésünk, hogy látogasd meg. Így tudunk együtt gyakorolni és neked sem kell minden információt egyszerre megjegyezned.

A kutyám nem száll be a kocsiba. Akkor hogyan vigyem el hozzátok?

Létezik sok trükk és praktika erre az esetre is. Amit látatlanban tanácsolni szoktam, hogy próbálkozz, ha tudsz egy kis segítséggel. Valaki más megfogja a kutyust pórázon, te pedig bent ülve hívod a kutyát, szálljon be. Egy kis jutalom falattal is megkönnyítheted a dolgát. Ha semmi nem segít, akkor egyeztess egy alkalmas időpontot velem. Ha saját autóddal nem, az enyémmel biztos sikerrel járunk.

A kutyám harapós és nem tűri a kozmetikust. Mi a teendő?

Egyáltalán nem egyedi az eseted. Sok kutyus, legyen kistestű, vagy nagytestű fél a kozmetikusnál a hangos gépektől. Ez érthető, és nem feltétlenül a szakember hibája. Ebben az esetben is kérhetsz tőlünk segítséget. Egyeztess egy időpontot a kapcsolatok menüpont alapján.

Copyright 2013 Alba Dog Center | Minden Jog fenntartva!